Perceperea culorilor
De la celulele fotoreceptoare cu conuri ÅŸi bastonaÅŸe pornesc influxuri nervoase sper neuronii bipolari, apoi spre neuronii multipolari. De aici prin nervii optici impulsurile nervoase sunt conduse la creier.
Celulele cu bastonaÅŸ sunt responsabile pentru vederea scotopică, în lumină difuză, când nu se disting culorile, detaliile ÅŸi contururile obiectelor. Este vedere în alb-negru.
Celulele cu bastonaÅŸ au pragul de excitabilitate mai scăzut decât celulele cu con, permiÅ£ând vederea la o cantitate mică de lumină.
Celulele cu con sunt responsabile pentru vederea fotopică, diurnă, în lumină intensă necesară pentru vederea cromatică care permite percepera culorilor.
Perceperea culorilor, realizată de celulele cu conuri-vederea cromatică- este explicată prin mai multe teorii. Una dintre ele este tricromatică sau teoria culorilor fundamentale cunoscută şi sub numele de Joung-Helmholtz.
Conform acestei teorii retina conţine trei tipuri de celule cu con, cu substanţe fotosensibile speciale care se depun sub acţiunea radiaţilor roşii, verzi sau albastre.
Diferitele senzaÅ£ii cromatice sunt rezultatul stimulării concomitente ÅŸi inegale a celor trei tipuri de celule cu conuri. Stimularea lor egală dă senzaÅ£ia de lumină albă. În lipsa stimulării luminoase, se produce senzaÅ£ia de negru.