top of page

Defecte de refracţie

 

  Ochii vertebratelor È™i ai unei serii de moluÈ™te au două axe importante: axa optică È™i axa vizuală:

- Axa optică reprezintă axa de simetrie a elementelor optice care participă la formarea imaginii pe retină. Zona de pe retină aflată la intersecția cu axa optică este locul unde aberațiile optice sunt minime, deci rezoluția imaginii proiectate este optimă.

- Axa vizuală este determinată de centrul optic al sistemului de proiecție optică (cornee și cristalin) și de locul de pe retină care asigură cea mai bună definiție a imaginii (fovea centralis).

  Pentru o vedere optimă aceste două axe ar trebui să coincidă, pentru a suprapune imaginea cea mai clară peste zona de pe retină cea mai aptă să o detecteze. TotuÈ™i nu se cunosc specii la care această coincidență să aibă loc. De exemplu la om unghiul dintre cele două axe este de aproximativ 5°, cu axa optică deplasată în direcÈ›ie nazală față de fovea centralis. La alte specii deplasarea poate fi în direcÈ›ie nazală sau temporală. Nu se cunoaÈ™te motivul pentru care această deviaÈ›ie a rămas necorectată de-a lungul procesului evolutiv.

  La vertebrate există o a treia axă, determinată de poziÈ›ia nervului optic, care creează pe retină o zonă incapabilă să recepteze lumina, numită pata oarbă. La om pata oarbă se situează la aproximativ 15° de la fovea centralis în direcÈ›ie nazală È™i ocupă aproximativ 6° din câmpul vizual. Ochii cefalopodelor nu au o pată oarbă, deoarece nervii se conectează la retină prin spatele acesteia.

  Orice deviere de la starea emetropă(vederea normală) reprezintă un defect de vedere. Cele mai des întâlnite defecte de vedere ale ochiului uman sunt:

- Miopia este cel mai des întâlnit defect de vedere, aceasta având un caracter patologic(apare la naÈ™tere) È™i ia loc atunci când globul ocular al ochiului miop este mai mare decât cel al ochiului normal, imaginea formându-se în faÈ›a retinei. Miopia este corectată cu ajutorul lentilelor divergente.

pt.png
Purple - Blue Gradient

- Hipermetropia este de asemenea un defect patologic, aceasta însă luând loc mai rar decât miopia. Globul ocular al ochiului hipermetrop este mai mic decât cel al ochiului normal, în consecință imaginea formându-se în spatele retinei. Hipermetropia este corectata cu ajutorul lentilelor convergente.

pt0.png
Purple - Blue Gradient

- Prezbitismul este un defect de vedere care apare de obicei la bătrâneÈ›e, acesta comportându-se în acelaÈ™i mod precum hipermetropia, acesta fiind cauzat de atrofierea elasticității cristalinului. Prezbitismul este tratat cu ajutorul unei lentile convergente.

- Strabismul are drept cauză slăbirea unuia dintre muÈ™chii externi ai globului ocular, acesta fiind corectat prin exerciÈ›ii de întărire a musculaturii ciliare.

- Cataracta apare cel mai frecvent, la persoanele cu o vârstă înaintată, aceasta fiind cauzată de pierderea treptată a transparenÈ›ei(opacifierea) cristalinului. În cazul cataractei congenitale, aceasta este corectată prin secÈ›ionarea unei porÈ›iuni a irisului È™i a capsulei cristaliniene ori prin extragerea cristalinului È™i înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial reprezentat de către o lentilă biconvexă.

- Astigmatismul este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare a corneei care atrage după sine o refracÈ›ie defectuoasă a razei de lumină în globul ocular. În cazul astigmatismului, razele de incidenta de lumină albă ce sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens È™i inegal de refracÈ›ie, È™i prin urmare, cu cât această refracÈ›ie diferenÈ›iată va fi mai mare, cu atât astigmatismul va fi considerat mai grav.

pt1.jpg
bottom of page